Una exposició commemora el 120è aniversari de la concessió del títol de ciutat a Badalona

La mostra 'Badalona 1897-2017. Cent vint anys de ciutat' s'inaugura aquest dissabte a les 11 hores a la planta baixa de la Casa de la Vila

Es podrà visitar fins al 15 de juliol

L’exposició commemora els 120 anys de Badalona com a ’ciutat’.

L’exposició commemora els 120 anys de Badalona com a ’ciutat’.

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BADALONA

El dissabte 1 de juliol es compleixen 120 anys de la concessió del títol de ciutat a la vila de Badalona. Per commemorar-ho, el Museu de Badalona inaugura aquest dissabte, a les 11 hores, una exposició a la planta baixa de la Casa de la Vila que porta per títol 'Badalona 1897-2017. Cent vint anys de ciutat'.

L'exposició il·lustra mitjançant fotografies com era la ciutat a finals del segle XIX. L'acte de presentació comptarà amb la presència de Laia Sabater, quarta tinenta d'alcalde i regidora de l'Àmbit de Badalona Educadora.

CONCESSIÓ DE M. CRISTINA D'ÀUSTRIA

L'exposició, que es podrà visitar fins al 15 de juliol de dilluns a divendres de 10 a 20 h i els caps de setmana de 10 a 14 h, dona la possibilitat als badalonins i badalonines de conèixer amb detall com van succeir els fets i quin era el context en què la ciutat de Badalona es va convertir en una ciutat reconeguda.

Tal com s'explica a la mostra, el dia 2 de juliol de 1897 es va celebrar una sessió extraordinària del Ple de l'Ajuntament per comunicar que la reina regent, Maria Cristina d'Àustria, havia concedit a Badalona el títol de ciutat.

AUGMENT DE LA POBLACIÓ

En la següent sessió, celebrada el 6 d'aquell mateix mes, es va llegir el reial decret on es feia constar que la concessió del títol es produïa “per l'augment de la seva població i el progrés de la seva indústria i comerç”. Certament, Badalona, que llavors tenia poc més de 18.000 habitants, vivia una etapa de creixement, propiciat per la línia del ferrocarril inaugurada el 1848, que va comportar la instal·lació de nombroses indústries a la vila i l'arribada de molta població treballadora.

Notícies relacionades

A través de més de vint fotografies comentades, l'exposició explica la Badalona del 1897 i els seus diferents àmbits i contextos: la imatge de la ciutat, el món del treball, el moment polític local, així com alguns aspectes de la vida quotidiana. També es pot veure el llibre d'actes del ple del 1897, un exemplar del setmanari L'Eco de Badalona que dona la notícia de la concessió del títol de ciutat, un llibre de signatures dedicat a l'alcalde Joaquim Palay i una copa del Cristall que reprodueix un gravat de 1897 que es va dedicar al ministre d'Hisenda, Juan Navarro Reverter, que va influir molt perquè Badalona aconseguís la condició de ciutat.

Més notícies de Badalona

Temes:

Exposicions