Badalona porta FCC a la Fiscalia per un presumpte frau de 12,8 milions d'euros

L'Ajuntament detecta "greus irregularitats" en la gestió dels residus

foto 3148860

foto 3148860

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BADALONA

Badalona també anuncia irregularitats en la gestió de residus per part de Fomento de Construcciones y Contratas (FCC)BadalonaFomento de Construcciones y Contratas (FCC), com ja va fer el govern de Barcelona la setmana passada. Dolors Sabater, alcaldessa de Badalona, ha anunciat aquest dilluns que l'auditoria sobre el contracte de neteja i recollida d'escombraries que realitza aquesta empresa ha detectat un presumpte frau de 12,8 milions d'euros, per la qual cosa portaran l'informe a la Fiscalia. Segons el consistori, l'auditoria encarregada per l'ajuntament el novembre ha descobert "greus irregularitats en facturacions no conformes als plecs de condicions". 

També ha trobat "imputacions de costos sense haver prestat el servei, infradimensionament del servei de recollida de residus, increment del preu unitari de l'oferta i doble facturació de costos". L'informe conclou que FCC, adjudicatària del contracte des del 2010, podria haver incomplert les obligacions de prestació de determinats serveis i que a més s'haurien donat uns importants sobrecostos per a l'ajuntament. Segons el regidor d'Espais Públics i Mobilitat, Francesc Duran, "això s'hagués pogut evitar en l'anterior mandat amb una dotació de recursos humans adequada a l'Àrea d'Espais Públics i Mobilitat per garantir l'aplicació dels mecanismes de control previstos al contracte".

El volum de treball va fer que l'estudi se centrés en el contracte més gran, el de neteja viària i recollida de residus, que també és un dels serveis "més sensibles" de cara a la ciutadania, segons l'alcaldessa. Davant les conclusions de l'auditoria, Sabater ha anunciat que anirà a la fiscalia "perquè emprengui les accions pertinents".

MAQUINÀRIA FICTÍCIA

Notícies relacionades

L'auditoria xifra en 4,5 milions d'euros la facturació feta per FCC al consistori que no està conforme als plecs ni a la llei de contractes del sector públic, dels quals 3,46 milions són per aplicar una revisió de preus a l'alça en conceptes prohibits per la llei, com mà d'obra, despeses financeres, despeses generals o benefici industrial.

L'informe assegura que la contractista ha facturat 3,5 milions de serveis que no ha prestat, com inversions no realitzades, sobredimensionaments ficticis de maquinària, serveis de neteja de contenidors a l'hivern no sol·licitats i costos fixos de manteniment no prestats i assegurances de vehicles no utilitzats.